GDDR5X resmiyet kazandı

Grafik kartı sektöründe şu sıralar en fazla konuşulan AMD’nin yeni nesil kartlarında kullandığı HBM bellek teknolojisi. GDDR ise sessiz sedasız büyük rekabetin fitilini ateşledi.

GDDR5X
Ekran kartı üreticilerinin yavaş yavaş HBM bellek teknolojilerine yöneldiği son dönemde, emektar GDDR teknolojisi de boş durmuyor. Micron’un üzerinde çalıştığı GDDR5X teknolojisi, HBM ile sıkı bir rekabete girecek. Standartları belirleyen JEDEC de, GDDR5X teknolojisini resmi olarak kabul etti.

Aslında teknolojinin GDDR6 ismini alması bekleniyordu zira yeni geliştirmelerle, önceki nesilden büyük farklara sahipti. Muhtemelen GDDR6 ismi, yeni bir mimari üzerinde şekillenecek olan yeni GDDR teknolojisi için kullanılacak. GDDR5X, farklı sektörlerin yüksek bellek bant genişliği ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

GDDR5X, mevcut GDDR5 mimarisi üzerine şekilleniyor. Hali hazırda GDDR5 bellekte hücrelere 32 bit olarak erişilirken, GDDR5X belleklerde 64 bit erişim mümkün olacak. Böylece pin başına veri transferinde önce 10-12Gbps ardından da 16Gpbs hızlarına ulaşılabilecek.

GDDR5 bellekler bant genişliği anlamında 400GB/s seviyelerinde gezinirken, GDDR5X bu rakamı ikiye katlayacak ve 800GBps-1000GBps sınırlarına çıkacak. HBM bellek teknolojisi de tek katmanda 128GBps bant genişliğine erişebiliyor ve 4 katmanlı mevcut HBM belleklerde 512GBps imkanı sunuluyor. Katmanlar arttıkça bant genişliği de 1TBps seviyelerine kadar yükseliyor. Böylece uzun bir süre HBM teknolojisi ile GDDR5X teknolojisinin sıkı bir rekabet içerisinde olduğunu göreceğiz.

GDDR5X teknolojisi, mevcut GDDR5 tasarımı üzerinde büyük değişiklikler gerektirmediği için sadece bellek kontrolcülerinin uyum sağlaması gerekecek. Bu da maliyet ve zaman anlamında GDDR5X teknolojisini bir adım öne çıkarıyor. Bununla birlikte, GDDR5X yine üst seviye ekran kartlarında HBM 2 ile tercihe göre yer alacak. Alt seviye kartlarda ise GDDR5 teknolojisi devam edecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.