Google İle Piyasa Analizi

Google aracılığıyla hangi finans terimlerinin arandığına bakılarak, piyasa hareketlerinin tahmin edilebileceği öne sürüldü.

İnternet arama motorunda “borç”, “portföy” ve “hisse senetleri” gibi terimler daha az arandığında, Dow Jones endeksinde yükselme eğilimi görüldüğü belirtiliyor. Bu terimler daha çok aranıyorsa, hisse senedi endeksinde düşme bekleniyor.

2004 ve 2011 arasında bu yönteme dayalı yatırım stratejisi izlenerek, % 326 kâr elde edilebileceği hesaplandı.

Scientific Reports internet sitesinde yayınlanan analizde, Google Trends’in kamuya açık verilerinden yararlanıldı.

ERKEN BİLGİ TOPLAMA ÇABASI

Arama motorları ve özellikle dünyanın en büyük arama motoru Google, insan davranışları hakkındaki araştırmalarda veri kaynağı olarak kullanılıyor. Google’ın kendi uzmanları, grip salgınlarının izinin internette yapılan aramalarla sürülebildiğini belirtiyor.

İngiltere Merkez Bankası 2011′de, belirli terimler için yapılan aramalar sayesinde konut fiyatlarının tahmin edilebileceği sonucuna vardı.

Son analizde de, genel finans terimlerinin hangilerinin ne kadar arandığına bakılarak piyasalardaki genel durumun tahmin edilebileceğini öne sürülüyor.

Araştırma raporunu kaleme alanlardan biri University College London’dan Dr. Suzy Moat. İnsanların borsadaki davranışlarının istatistiki olarak ayrıntılı olarak ölçülmesine karşın, bu davranışlara götüren kararların nasıl oluştuğunun bilinmediğine dikkat çekerek şöyle diyor: “Google’a bakarak, insanların karar alma süreçlerinin ilk aşamasıyla ilgili erken bilgi toplamanın mümkün olup olmadığını merak ettik.”

[alıntı]

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.