Google’ın yeni nesil sürücüsüz otomobili

Google’ın sürücüsüz otomobilleri bundan birkaç yıl önce yollarda denenmek üzere izinlerini almıştı. O dönem projenin başında olan Google, sürücüsüz otomobil projesini olgunlaştırdı ve artık sürücüsüz otomobiller aktif olarak kullanılıyor.

Bildiğiniz gibi dünyanın her yerinde direksiyon başındaki kişinin aracı sürebileceğini kanıtlayacağı bir ehliyeti var olması gerekiyor. Sürücüsüz araçlarda ise işler biraz karışık, çünkü araç bir yapay zeka tarafından yönetiliyor.

Bu konuyu Kaliforniya Motorlu Taşıtlar departmanına götüren Google, çözüme de kavuşmuş gibi görünüyor. Çünkü Kaliforniya’daki Motorlu Taşıtlar Dairesi, Temmuz ayından itibaren sürücüsüz otomobillere ehliyet vermek için başvuruları almaya başlayacak. Sürücüsüz otomobillerin ehliyetlerinin ise Eylül ayında gelmesi bekleniyor.

Güvenlik açısından co-pilot koltuğunda halen insanların oturduğu aracın tam olarak sürücüsüz hale gelmesi belki de biraz zaman alacak. İşte tam da bu yüzden, güvenlik ön planda tutularak sürücüsü otomobillerin ehliyetlerine de bazı şartlar getirilmiş durumda. Buna göre, test pilotları acil durumlarda anında kontrolü devralabiliyor olacaklar. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan kazalara karşı ise 5 milyon dolara kadar sigorta yapılması zorunlu tutuluyor. Kaza durumlarında, kazanın en geç 10 gün içerisinde ilgili kuruma raporlanması gerekiyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.