Karsınızda iPhone 6 ve iPhone 6 Plus

Apple yoğun bir sızıntı trafiğinin ardından 8. nesil iPhone namı diğer iPhone 6’yı bugün düzenlediği etkinlikte lanse etti. Bilindiği gibi rakam değişimi iPhone ailesinde büyük tasarım değişikliğinin de işareti oluyor.

Tasarım

Artık karşımızda yepyeni bir iPhone var. Sızıntılardan da aşina olduğumuz üzere 4.7 inçlik ekranı nedeniyle boyu uzayan ve enine biraz genişleyen iPhone 6 kenarların yuvarlatıldığı bir tasarıma sahip oldu. Bu tasarım bize iPhone 4 öncesi çizgiyi hatırlatıyor. Alt kısımda tek hoparlör ızgarası dikkat çekerken güç tuşu sağ tarafa alınmış ve kamera da dışarıya çıkıntı yapmış.

4.7 inçlik ekranında 1334×750 piksel çözünürlük sunan iPhone 6, kalınlığı 6.9mm’ye kadar çekmeyi başarmış ve bugüne kadar ki en ince iPhone modeli ünvanını da elde etmiş durumda. Bu incelikte IPS ekranın dokunmatik panel ve cam paneli biraraya getirmesi ve çok ince bir arka aydınlatma paneli kullanmasının büyük katkısı var. Kasa alüminyum alaşımdan imal edilmiş.

Donanım

iPhone 6 geçen yıl 64-bit standardında geçen A yongaseti serisinin sekizinci versiyonunu kullanıyor ve bu yongaseti daha çok enerji tasarrufu üzerinde duruyor. 2 milyar transistör barındıran işlemci 20nm fabrikasyon süreci ile üretilmiş. İşlemci A7 yongasetinden yüzde 17 daha az yer kaplıyor. Ayrıca yüzde 20 işlemci gücü, yüzde 50 de grafik gücü artırılmış. Enerji tasarrufu odaklı olması sebebiyle işlemci tam yükte çalışsa bile dikket çekici şekilde ısınmıyor. Yani en azından Apple’ın iddiası bu şekilde.

Apple belirtmese de internete sızan bilgiler 1.4GHz saat hızında çalışan çift çekirdekli bir işlemciye işaret ediyor. Donanım-yazılım ahengini iyi oturttuğu için yüksek hız ve RAM değerlerine ihtiyaç duymayan Apple yeni cihazına yine sızıntılara göre 1GB RAM koymuş durumda.

Apple’ın sensörlerden gelen bilgiyi işleme kapasitesine sahip yardımcı işlem birimi M7 de oldukça geliştirilmiş ve M8 adını almış. Bir barometre yardımıyla M8 sadece atılan adım veya emsafe değil bulunduğunuz konumun yüksekliğini de ölçebiliyor.

M8 yongasının yaptığı işlere örnekler verecek olursak sizin yürüdüğünüzü ya da koştuğunuzu ya da araç sürdüğünüzü biliyor. Buna göre navigasyonu yaya veya araç olacak şekilde optimize edebiliyor.

Kamera

iPhone’un 8.nesili de kamera konusunda önemli iyileştirmeler içeriyor. Apple yine çözünürlüğü artırmamış ancak iSight teknolojisi yenilenmiş. Odak Piksel adı verilen bir teknoloji sunan kamera video çekerken sürekli otomatik odaklama yapıyor. Yeni nesil iSight faz algılaması yaparak neredeyse iki kat hızlı otomatik odaklama sunuyor.

Sızıntılarda tek flaş zannettiğimiz yuvarlak yuva içerisinde True Tone çift flaş yerini almış. Sensör 1.5 mikron piksel ve f/2.2 diyafram açıklığına sahip. Yeni kamera ile panorama fotoğraflarınız 43MP çözünürlük değerine kadar yazılımsal optimizasyonlarla ulaşabilecek.

Apple sinyal işlemcisini de kendisi tasarlamış ve daha iyi görüntüler elde edebileceğiniz bir kamera ortaya çıkmış. Kamera yazılımsal olarak optik görüntü sabitleyicisine de sahip olacak.

Kamera 30 veya 60 kare/saniye hızında Full HD, 120 veya 240 kare/saniye hızında da yavaş çekim yapabiliyor. Özellikle 240 kare/saniye güncellemesi seyircilerden büyük alkış aldı.

Facetime kamerası da kendini yenilemiş durumda. Yeni bir sensöre kavuşan kamera yüzde 81 daha fazla ışık alarak düşük ışık seviyesinde de en iyi görüntü kalitesini sunmayı amaçlıyor. Ayrıca kamera arka arkaya birden fazla özçekim yaparak en iyisini seçmenizi sağlıyor. Bu özellik şimdilik detaylandırılmadı.

Pil

Her zaman olduğu gibi Apple yeni iPhone 6 modelinin bataryasını ne çok iyi ne çok köü olarak tanımlıyor. Yani değerler iPhone 5S ile aşağı yukarı eşit durumda. Hatta bazı durumlarda iPhone 6 daha iyi sonuçlar veriyor. Şimdilik pilin kapasitesiyle ilgili net bir bilgi sahibi değiliz, bunun için telefonun satışa sunulmasını beklemek zorundayız. Ancak 1800 mAh civarında olacağı tahmin ediliyor.

Yazılım

iPhone 6, Apple’ın en yeni mobil işletim sürümü olan iOS 8 ile birlikte geliyor. 64-bit desteğini daha da geliştiren iOS 8 bilindiği gibi Haziran ayında lanse edilmişti. Platformda en dikkat çekici konu Health ve HealthKit uygulamalarının gelmesi. Ayrıca boyut nedeniyle artık 7 ikonluk bir dizilim bizi bekliyor.

Tabi ki iOS 8 ile gelecek üçüncü taraf klavye uygulamalarını unutmamak lazım. Swiftkey, Swipe gibi firmalar kısa süre sonra uygulamalarını indirmeye sunacak. Ayrıca iOS varsayılan klavyesi de oldukça geliştirildi ve tahminler klavyenin hemen üzerindeki çubukta sergileniyor.

Geçen sene geliştiricilerin işlemci ve grafik birimine daha rahat erişerek oyun geliştirmesine imkan tanıyan Metal platformu artık daha fazla erişim imkanı sunuyor. Super Evil Megacorp firması bu yıl ki iPhone lansmanında Vain Glory adlı grafikleri ile oldukça etkileyici yeni bir savaş oyununun lansmanını yaptı.

Apple’ın tek elle kullanıma yönelik bulduğu çözüm ise Home butonuna iki kere basarak ekranı aşağı çekmek ve böylece üst menü tuşlarına daha rahat erişmek.

NFC

Ve nihayet geldi gelecek derken NFC teknolojisi iPhone 6 modeline nasip oldu. Apple Pay adı verilen mobil ödeme sistemi ile uyumlu çalışan NFC yongası cihazın üst kısmında yer alıyor. Kredi kartınızı sisteme tanımladıktan sonra uyumlu kablosuz POS’larda cihazınızı ödeme yapmak için yaklaştırıyorsunuz ve TouchID ile kimliğinizi doğruladıktan sonra kolayca ödemenizi yapabiliyorsunuz. Ödeme bilgileri ise Passbook uygulamasında yer alıyor.

Satış Tarihi ve Fiyatlandırma

iPhone 6 satış sürecine 19 Eylül’de başlayacak. İlk olarak ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Japonya, Singapur ve İngiltere’de satışa sunulacak olan telefon, yıl sonunda toplam 115 ülkeye gitmiş olacak. Apple kontratsız fiyatları açıklamadı. Kontratlı olarak ise 16GB kapasiteli 199$, 64GB kapasiteli 299$, 128GB kapasiteli 399$ şeklinde sıralanıyor. İlginç bir şekilde 32GB kapasiteli model mevcut değil.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.