Ofislerde Çalışma Verimini Yükseltecek Öneriler

al bakalım2Çalışanların verimi yapılan işin verimiyle doğru orantılıdır. Çalışanlar sağlıklı ve mutlu oldukları bir ofiste çalışırlarsa ortaya çıkardıkları iş çok daha etkili olacaktır. Eğer gün sonunda günün başında planladığınızdan daha az iş yapmışsanız ve nedenini merak ediyorsanız, belirli hususlara dikkat ederek iş verimini arttırmak mümkün. Öncelikle yapacağınız işleri ve zamanı iyi planlamalısınız. Zaman ve önem sırasına göre planladığınız işlerinizi doğru araçlarla uygulamalısınız. Çalışmanızı böldüğünü düşündüğünüz veya dikkatinizi dağıtan unsurları engellemeniz odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Yapmanız gereken işleri sırasıyla değil de aynı anda bir çok iş yapmaya çalışmak sizi başarılı değil dağınık bir çalışan yapacaktır ve yaptığınız işlerde hatalar olmasına neden olacaktır.

İş memnuniyetinin ya da tatminin artması, doğrudan çalışma performansına ve verimliliğe yansıyacaktır. Bununla birlikte, ofis içi çalışanların iletişiminin oldukça olumlu etkilendiği görülecektir. Ofis altyapısının (hem teknoloji hem de mimari düzenleme açısından) stres oluşturan ya da stres kaynağı yaratan ögelerden ayrıştırılması veya en azından minimuma indirilmesi önemlidir.  Ofis ortamında sağlıklı iletişim, sağlıklı çalışma, iş tatmini, verimlilik, huzurlu ortam gibi tüm ögeler bu temel üzerinden şekillenecektir.

Peki “iş tatmini, verimlilik, sağlıklı iletişimi etkileyen faktörleri somut olarak görmek istiyoruz” dersek, buna yanıt bilim adamlarından geliyor. Ergonomi bilimi uzmanları bize şu faktörleri sıralıyor.

  •  Havalandırma ve ısıtma kalitesi
  •  Ofis içindeki çalışma birimlerinde ve ofis genelinde aydınlatma
  •  Gürültü ve ses yaratan kaynakların varlığı
  • Çalışan sağlığı ve güvenliği anlayışı (ve bu konudaki somut uygulamalar)
  • Çalışma alanında kişinin kimi veya kaç insanı görebildiği, iş arkadaşlarıyla iletişim mesafesi
  • Çalışanın kişisel çalışma alanındaki taban alanı genişliği (Kısaca mekansal iş alanı)
  • Diğer çalışanlarla iletişimin kolaylığı ve kalitesi.
  • Çalışanların yer değişim sıklığı
  • Ofis ortamının kullanım ve görüntüsel olarak konforu
  • Çalışılan alanın çevresinin kapatılma yada sınırlandırılma derecesi (ofis bölümlerini ayıran perdelerin, duvarların, panellerin, paravanların vs. sayısı ve bu bölümlerin yüksekliği)
  • Ofisin yerleşim düzeni
  • Çalışanların konuşma mahremiyeti
  • Ofis bakım ve temizlik kalitesi

al bakalım3
Bu faktörlere yenileri ve detaylarda gizlenen başka somut faktörlerde eklenebilir. Görüldüğü gibi ofis verimliliği için fiziki mekan ve çevrenin önemi bu faktörlerden de anlaşılabiliyor. Teknolojik altyapının da dahil edilmesiyle ergonomi çalışmalarının gerekliliği açıkça görülmekte. İş verimliliğini ve tatminini arttırıcı yöntemleri ve yapılacak iyileştirmeleri bu kapsamda değerlendirmenin, firma olarak iş başarınıza büyük katkıda bulunacağı kesin. Yeter ki bunun için uygulanabilir bir eylem planınız ve ofis ihtiyaçlarınızın ne olduğu konusunda ayrıntılı bir listeniz olsun. Tüm bu plan ve ihtiyaçlara göre belirlenen ergonomik ve iş hacmini artıran bir ofis altyapısıyla çözüme ulaşmanız kolaylaşacaktır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.