Samsung Galaxy Note 7 ile tanışın

Bu yıl akıllı telefon pazarında adeta şaha kalkan Samsung, Galaxy S7 serisinden sonra Galaxy Note 7 modelinin de lansmanını yaptı.

03-08-2016

Nihayet beklenen gün geldi ve Samsung’un belki de en iddialı amiral gemi modeli olacak Galaxy Note 7 akıllı telefonu, New York’da yapılan Unpacked 2016 etkinliğinde resmiyete kavuştu. Samsung, donanıma ağırlık vermek yerine, kullanıcıya kolaylık sağlayacak katma değerli özelliklere ağırlık vermiş.

İlk olarak Samsung’un isimlendirme konusunda önemli bir değişiklik yaptığını hatırlatalım. Galaxy Note serisi, normalde Galaxy S serisinden bir basamak geriden geliyordu. Yani Galaxy S6 döneminde Galaxy Note 5 modelini görüyorduk. Tüketicide kafa karışıklığını engellemek ve amiral gemilerini aynı çizgiye getirmek için, 6 rakamı atlandı ve Galaxy Note 7 olarak sahneye çıktı.

Beklendiği gibi Galaxy Note 7 modeli çift taraftan kavisli ekranla karşımıza çıktı. Normalde, Edge serisi altında kavisli telefonlar görüyorduk. Samsung ilk kez, ana akım amiral gemi modeline kavisli ekran entegre etmiş oldu. Bundan sonra strateji ne olur bilemiyoruz ancak bu yıl kavisli ekran artık standart bir özellik haline gelmiş durumda.

Metal çerçeve ve cam kaplama kombinasyonunu devam ettiren Galaxy Note 7, arka kısımda da kavis kullanmaya devam ediyor. Böylece büyük ekrana rağmen kullanıcının eline rahatça oturabilen bir tasarım karşımıza çıkıyor. Arka kısımda kamera, flaş ve nabız sensörü yerini korurken, ön kısımda da parmak izi okuyuculu Home butonu yerini koruyor. Ek olarak arka kameranın çok küçük bir çıkıntı yaptığını görüyoruz. Çıkarılamayan batarya ve microSD desteğinin yanında, bu yıl açık mavi, siyah ve gri renk seçenekleri olacak. Model 7.9mm kalınlığa ve 169Gr ağırlığa sahip.

5.7 inçlik 2560×1440 piksel çözünürlüğünde Super AMOLED ekrana sahip olan cihaz, dış ortamlarda en iyi sonucu vermek üzere geliştirilmiş. Ayrıca sayısallaştırıcı yani dokunmatik devreler ekranın kendisine entegre edilmiş. Böylece daha ince ve maliyeti daha düşük ekran elde edilmiş.

Super AMOLED ekran, her zaman açık özelliği ile çeşitli bildirimleri kilit ekranı üzerinden verebiliyor. Böylece sürekli ekran açılmadığı için enerji tasarrufu sağlanıyor. Yine Corning’in geliştirdiği Gorilla Glass 5 korumasını kullanan ilk cihaz, Galaxy Note 7 olacak. Gorilla Glass 5, 1.6 metreden düşmelere karşı dayanıklılık sunuyor.

Galaxy S7 serisinde gördüğümüz bölgeye göre Snapdragon 820 veya Exynos 8890 yonga seti ile 4GB LPDDR4 RAM kombinasyonu, bu modelde de karşımıza çıkıyor. Yani daha hızlı Snapdragon 821 veya 6GB LPDDR4 RAM gibi son dönemin ilgi çeken unsurları tercih edilmemiş. Yani performans olarak Galaxy S7 serisi ile benzer seviyelerde olacak. Bu noktada Samsung’un, Galaxy S7 serisinin yavaşlasa da satışlarının önünü kesmek istemediğini görüyoruz.

Yine Galaxy S7 serisinde gördüğümüz kamera dizilimi de aynen korunmuş. 12MP çözünürlüğündeki arka sensör f/1.7 diyafram aralığına sahip ve optimizasyon ile piksel büyüklüğü 1.4 mikron seviyesine çıkarılmış. Daha büyük sensör daha çok ışık alıyor ve karanlık ortamlarda en iyi performansı sunuyor.

Otomatik odaklama için ise Dual Pixel adındaki teknoloji kullanılıyor. Sensör, iki pikseldeki bilgileri alarak odaklanma yapıyor. Akıllı telefonlarda bir ilk olduğu belirtilen bu teknoloji ile, çok daha hızlı odaklanma yapılabiliyor. Ayrıca OIS desteği de mevcut. Advanced ISOCELL teknolojisi barındıran ön kamera da f/1.7 aralıklı ve 5MP çözünürlüğe sahip. Daha fazla ışık alarak, çok daha kaliteli özçekimler yapmanızı sağlıyor.

Ayrıca 64GB kapasiteli depolama belleği UFS 2.0 standardı sayesinde 150MB/s veri transfer hızlarına ulaşabiliyor. Yine oldukça akıcı tasarlanan bir iç dinamik ile karşı karşıyayız. MicroSD yuvası, 256GB kapasiteye kadar imkan tanıyor. Samsung’un henüz tanıttığı 256GB hafıza kartları, bu model için biçilmiş kaftan olacak.

Samsung’un yıllardır geliştirdiği ve alanında rakipsiz hale getirdiği S-Pen teknolojisi, daha hassas algılama teknolojisine sahip. Uç kısmının çapı 0.7mm olmuş ve daha ince yazılar yazabilmek mümkün. Hassasiyet seviyesi de 4096 olmuş. Ayrıca kalem, suya dayanıklı hale getirilmiş.

Ayrıca Air Command menüsüne sözlük ve sesli komut seçenekleri de eklenmiş durumda. Yine kalem ile seçilen alanlardan GIF oluşturulabiliyor, 3 kata kadar yakınlaştırma yapılabiliyor ve Google Translate üzerinden anlık çeviri yapılabiliyor. Kalem kullanıcıları için, daha fonksiyonel bir yapının ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Samsung, batarya konusunda geçen yıla göre önemli bir artış yaptı ve kapasiteyi 3500mAh seviyesine çıkardı. Çeşitli optimizasyonlar ile bir günü geçen bir kullanım süresi sunulacak. Ayrıca Samsung ailesinde ilk kez karşımıza çıkan USB Tip-C bağlantısı sayesinde, hızlı şarj imkanı da mevcut. Yine kablosuz şarj imkanı da unutulmamış.

Galaxy Note 7 modelinde karşımıza çıkan önemli teknolojilerden birisi de Iris tarayıcı. Ahize kısmının sol kısmına yerleşen Iris tarayıcı, parmak izi tarayıcı mantığındaki gibi kullanıcının retinasını tarayarak ekran kilidini açıyor veya Samsung Pay ile ödeme onayı alıyor. Oldukça hızlı çalışan Iris tarayıcı ile, kullanıcılar artık desen çizme, parmak izi okutma veya şifre girme zahmetinden kurtulacak. Sadece modüle doğru bakması yeterli olacak.

Diğer taraftan son dönemin popüler Vulkan arayüzü de, Galaxy Note 7‘nin önemli silahlarından. Grafik birimine doğrudan erişim sunarak, geliştiricilerin daha kaliteli ve akıcı oyunlar veya uygulamalar ortaya çıkarmasını sağlayan Vulkan, özellikle oyun severlerin gönlünü fethedecek.

Yine Galaxy S7 serisindeki IP68 yani su altında 1.5 metreye kadar 30 dakika çalışabilme sertifikası, bu modelde de mevcut. Geçtiğimiz haftalarda, Galaxy S7 Active modellerinin su geçirme riski ile karşı karşıya olduğu gündeme gelmişti. Samsung, kullanıcı hatası dışında su geçirme olaylarına karşı garanti kapsamında ücretsiz değişim sunacağını açıkladı.

Android 6.0 üzerinde daha sade hale getirilmiş TouchWIZ arayüzü çalışıyor. Kavisli kenarlar için EDGE UX adındaki özel komutlar ve kısayollar kullanılıyor.

Galaxy note 7 modeli için ABD’de 19 Ağustos tarihi verildi. Henüz fiyat belli değil ancak 700$-800$ arasında olacağı tahmin ediliyor. Cihaz ile birlikte 256GB microSD kart veya Gear Fit 2 fitness bilekliği hediye edilecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.