VPN Nedir?

VPN, açılımı Virtual Private Network olan ancak Türkçe’de Sanal Özel Ağ olarak bilinir ve kullanılır. Basit olarak internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Temelde görevi ağlara uzaktan erişim sağlamaktır. Yani VPN kullanıcısı, bulunmadığı bir noktadaki ağa erişebilir ve veri aktarımında bulunabilir. VPN’ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN’ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarında da kurtarırlar. Örneğin; yasaklı sitelere girmek, gizliliği ve güvenilirliği arttırmak, ülkelere özel hizmetleri kullanmak amacıyla kullanılabilir.

vpn

VPN, iki nokta arasında sanal bir ağ sürücüsü oluşturur. Daha sonra kullanıcıya karşıdaki ağdan bir IP verir. Kullanıcı bu IP ile izin verilen bağlantılara erişebilir. VPN tarafından oluşturulan ağ sürücüsü şifreli olduğu için, uzmanlar kullanıcının var olduğunu bilir ancak ağdan iletilen veriler, ağın şifreli olması nedeniyle tanınmaz.

2 tür VPN vardır. Bunlar uzaktan erişim ve siteden siteye olarak bilinir. Uzaktan erişim VPN, çalışma ortamında olmayan VPN kullanıcısının, internet aracılığı ile özel ağ üzerindeki sunucuya erişmesini sağlar. Siteden siteye VPN ise, iki farklı kuruluş arasındaki ortak bir ağ üzerinden, yönlendirilmiş bağlantı kullanımını sağlar.

Sonuç olarak VPN, sadece yasaklı sitelere girmek için geliştirilen bir sistem değildir. VPN, kullanıcıların sanal ağlar oluşturmasını ve bu ağlar ile işlerini kolaylaştırmasını sağlar.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.