Asus ROG Matrix 290X Platinum

AMD’nin son dönemdeki en hızlı ekran kartı olan Radeon R9 290X, Asus mühendisleri tarafından masaya yatırıldı ve ortaya ROG Matrix ailesinin yeni nesil üyesi çıktı. Yapılan özelleştirmeler, yüksek kaliteli bileşenler ve yeni soğutucu tasarımının, AMD’nin yüksek performanslı 28nmHawaii XT GPU’su ile buluştuğu kart, heyecan yaratmayı başarıyor.

Asus’un yeni ekran kartı için önce temel özelliklerden başlayalım isterseniz. AMD’nin en hızlı GPU tasarımından gücünü alan ekran kartı, 2816 adet Radeon çekirdeğine ya da bir başka ifade ile paralel işlem birimine, 176 adet doku ünitesine ve 64 ROP birimine sahip. 512-bit bellek veri yolu ve 4GB GDDR5 belleğin eşlik ettiği ROG MATRIX R9 290X Platinum’un kesinleşmiş saat hızları henüz bilinmese de, fabrika çıkışı hız aşırtılmış olarak gelmesi ve çekirdek frekansının 1000MHz’in üzerinde olması bekleniyor.

Serinin her modelinde olduğu gibi, güç tasarımına ayrı önem verilen ekran kartında GPU için 14 ve bellekler için de 2+4 fazlı VRM çözümüne yer veriliyor. Asus’un kendi geliştirdiği Digi+ II yönetim birimi tarafından kontrol edilen tasarım, endüstri standardının ötesinde yüksek frekanslarda ihtiyaç duyulan stabilite ve uzun ömürlü kullanımı sağlayacak kapasitörlere ve boğumlarla pekiştirilmiş durumda. AMD’nin referans tasarımlı Radeon R9 290X modeline kıyasla daha uzun baskılı devre kartı üzerinde şekillenen ROG MATRIX R9 290X Platinum, Tayvanlı merkezşi şirketin MSI Radeon R9 290X Lightning ve Sapphire Radeon R9 290X Vapor X’e karşı geliştirdiği amiral gemi modeli olacak.

Soğutucu tasarımıyla da dikkat çeken ekran kartında, her biri 92mm çapında iki adet fana, alüminyum yapraklardan oluşan büyük ısı bloğuna ve dahili tasarıma sahip olduğu için sayısı dışarıdan anlaşılmasa da 8mm ya da 9mm kalınlığında çok sayıda bakır ısı borusuna sahip soğutucu kullanılıyor. Baskılı devrenin, GPU yük altındayken daha serin kalabilmesi ve arka kısımdaki bileşenlerin korunabilmesi adına ayrıca bir metal plaka ile donatılan ekran kartının, referans değerlere kıyasla daha yüksek olan çalışma frekansından ötürü, 300 Watt seviyesinde bir TDP değeri yani ısıl tasarım gücü ile geleceği tahmin ediliyor.

Crossfire desteği ile çoklu GPU kurulumlarına yeşil ışık yakacak olan ekran kartı, görüntü aktarımı için Dual-DVI, HDMI ve DisplayPort konnektörlerini kullanıyor. ROG Matrix serisinden alışılageldiği üzere, GPU yük durumunun üst kısımdaki LED’li logodan takip edilebildiği ekran kartı, ihtiyaç duyduğu gücü iki adet 8pin PCIe konnektöründen temin ediyor. Yazılımsal kontrol ile ileri seviye yönetime olanak tanıyan Asus ROG MATRIX R9 290X Platinum’un ne zaman ve hangi fiyat seviyesinden piyasaya çıkacağı henüz bilinmiyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.