Barkod ve Kartvizit Sistemleri

* QR kod uygulaması ile beraber kartvizit tasarımı ve baskı işlerinde destek veriyoruz. Fiyat almak için lütfen bizimle iletişime geçin.

Kare Barkod 2 boyutlu diper barkod türlerine göre daha fazla veri saklayabilen barkoddur. Yaygın olarak kullanılan kare barkod türleri QR Code, DataMatrix Code ve Aztek Code dur.

DataMatrix


Data Matrix, ülkemizde ilaç kutularının da üzerinde kullanılmakta olan Kare Barkod türüdür. Datamatrix, kare (10×10, 144×144) veya dikdörtgen (8×18, 16×48) bir alan üzerindeki siyah ve beyaz hücrelerden oluşur. Datamatrix kod üzerindeki her bir beyaz hücre matematiksel olarak ‘0’, her bir siyah hücre ise ‘1’ değerini taşır (veya, duruma göre tam tersi). QR Kod ile büyük ölçüde benzerdirler, ancak Google arama trendlerinde QR Kod’un Datamatrix kod’a büyük fark artmış olduğunu da belirtelim. Datamatrix kod’un 4 tarafından 2 tarafı ‘L’ harfi şeklinde sadece siyah hücrelerden oluşur (finder pattern). Geriye kalan 2 taraf ise belirli bir dizilimde siyah ve beyaz hücrelerden oluşur (timing pattern). Datamatrix kodlar 2-3 mm2 içerisine 50 karakter depolayabilir, ve %20 kontrast oranında dahi (düşük kontrastta) okunabilme özeeliğine sahiptir.

Silikon yapı üzerinde 300 mikrometre kadar ufak boyutlarda yazılıp okunabilme özellikleri varken, bir billboard üzerine 1 metre büyüklüğünde de basılabilirler. Data Matrix kod boyutu 8×8 kareden 144×144 kareye kadar değişebilir. ASCII karakter setinden 3,116 karaktere kadar kodlama kapasitesi vardır. Datamatrix kodlar ECC200 hata düzeltme tekniğini kullanır. ECC200, QR Kod tarafından kullanılan Reed-Solomon hata düzeltme tekniği gibi, kod %30 hasara uğramış olsa dahi okunabilmesini sağlar. Datamatrix okuma hata oranı, taranan 10 Milyon karakterde 1’den azdır.

QR Kod
QR Kod (Quick Response Kod), Japonya’da Denso Wave tarafından geliştirilen yeni nesil bir 2 boyutlu barkod cinsidir. QR kod içeriği bir metin, web sitesi adresi, video link dahil herhangi bir veri olabilir. QR Kod okuyucu bir yazılım vasıtasıyla bir cep telefonu rahatlıkla QR Kod okuyabilir ve ilgili ürün veya servis sayfasını açabilir. Datamatrix’ten farklı olarak, Japonya ve Amerika’da QR Kod kullanımı patlama yapmış durumdadır. Sadece 2010’un ikinci yarısında Amerika’da QR Kod kullanımı %1,200 artış göstermiştir.. Billboard’larda, gazete ve dergilerde, emlak tabelasında, otomobil camlarında, QR Kodları her yerde görmek mümkündür.

QR Kod, geleneksel barkod türlerine göre birçok avantaja sahiptir:
– QR Kod, Japon Kanji dahil olmak üzere herhangi bir dilde çok daha fazla miktarda harf ve sayı barındıma kapasitesine sahiptir.
– Küçük çıktı boyutu: QR Kod boyutu geleneksel barkodların 1/10’u kadar küçük olabilir.
– Her yönden okunabilir: Her yönden tarama özelliği, QR Kod’un daha hızlı okunabilmesini sağlar.
– QR Kod hata düzeltme özelliği: QR Kod, üzerinde %30’a kadar herhangi bir kirlenme ya da hasar olması durumunda dahi okunabilir.

Barkodlar popüler oldukça ve sağladığı kolaylıklar benimsendikçe, pazar daha fazla bilgi, daha değişik yazı karakteri ve depolama kapasitesine sahip, fakat aynı zamanda çok daha ufak bir alana sığabilecek barkod türlerine ihtiyaç duymaya başladı. Barkodlar tarafından depolanan bilginin miktarını artırmak için çeşitli çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, bu çalışmalar genellikle barkod alanının büyümesi gibi bir sorun yaratmıştır. QR Kod, işte tam burada devreye girmiştir ve bu ihtiyaç ve sorunlara yanıt olarak ortaya çıkmıştır. QR Kod Japonya’da a kadar yaygındır ki, herhangi bir yerde bir QR Kod görmemek neredeyse imkansızdır.

QR Kodu reklam panolarında, dergilerde, cep telefonu ve diğer kampanyalarda, haritalar üzerinde, kısacası her yerde görebilirsiniz. Bu anlamda QR Kod, zamanında SMS’in yapmış olduğu patlamayla kıyaslanabilir. QR Kod, kullanımı son derece basit bir araçtır. QR Kod vasıtasıyla mobil bir web sitesine bağlanmanın maliyeti bir SMS mesajının da altındadır. Üstelik kodu tarayıp taramamak tamamıyla size ait!

Aztek Kod


Aztek Kod’lar görünüş olarak Datamatrix kod ile QR Kod karışımıdır. Aztek Kod, 9×9 veya 13×13 pixel büyüklüğünde ve kodun tam ortasında yer alan bir ‘göz’ ile, bu gözü çevreleyen verilerden oluşur. 9×9 veya 13×13 pixel genişliğindeki her bir gözü de (her iki yönde) çevreleyen kod parametreleri ile birlikte gözün toplam genişliği 11×11 pixel veya 15×15 pixeldir. Aztek Kod’un büyüklüğü 151×151 pixel genişliğe kadar olabilir. Bu büyüklükte bir Aztek Kod içerisine 3,832 dijit, 3,067 harf, veya 1,914 byte veri saklanabilir. Teknik olarak Aztek Kod çevresinde sessiz alan (kodun yazılmadığı boş alan) gerekmese de, bazı barkod tarayıcılar böyle bir boş alana ihtiyaç duyarlar. Aztek Kod’lar, aynı QR Kod’da olduğu gibi Reed-Solomon hata düzeltme tekniğini kullanırlar.

Kare barkod ile hayatınızı kolaylaştırabilecek birçok şey yapabilirsiniz. Düzenleyeceğimiz toplantıyla yapılacaklar hakkında sizi bilgilendirebiliriz.

Birçok kare barkod okuyucu ücretsiz olarak indirilebilmektedir. Cihazınızın program indirme bölümünde barkod reader veya cinsini yazarak (QR code reader) kare barkod okuyucu programı indirebilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.