Yazılımcıların Mutlaka İzlemesi Gereken Bir Film: Her (2014)

Size gerçekliği sorgulatacak ve acaba mı dedirtecek, sarsıcı bir aşk filmi olan Her; baş kahramanımız Theodore Twombly’nin hayatına odaklanıyor. Eşinden ayrılan ve tek başına bir apartman dairesinde yaşayan, geçmişe saplantılı Theodore’un hayatı; günün birinde karşılaştığı bir reklam filmiyle tamamen değişiyor.

Hayatına bir anda giren Samantha, Theodore’un umut ışığı oluyor. Onu depresif yalnızlığından kurtarıyor ve tamamen onun için yaratılmış gibi duruyor! Yapay zekanın son ürünü olan Samantha ile Theodore’un arasında filizlenen %100 uyumlu ve deneyimlerden beslenen aşk, günümüz dünyasına adeta ayna tutuyor.

Theodore, ilk zamanlarda arkadaş olduğu bu işletim sistemine giderek aşık oluyor. Kaçınılmaz olarak ise bu aşk karşılıklı bir hal alıyor. Theodore’un ihtiyaçlarına göre yazılan kodlar, Theodore değiştikçe ona uyum sağlıyor ve Samantha ideal bir kadına dönüşüyor.

Theodore için geçmiş aşklarıyla tek farkı, hayatındaki kadının bir bedene sahip olmayışıdır. Sürekli olarak öğrenen ve gelişen işletim Samantha ise bu açığı öğrendiği duygulanım becerisiyle kapatıyor. Beraber anılar biriktiren hatta birbirlerinin arkadaşlarıyla tanışan bu ikili; gerçek bir aşkın neferleri gibi görünüyor.

Her’ü izlerken zaman zaman unuttuğumuz, Samantha’nın bir yazılım olduğu gerçeği ise film sonlarına yaklaşırken yüzümüze çarpıyor. Samantha’dan haber alamayınca adeta deliren ve kıskançlık krizlerine giren Theodore’u bir ayrılık daha bekliyor. Belki de hayatındaki en çarpıcı ve gerçek ayrılığı bir yazılımla yaşayan Theodore’un saplantılı bağlanışı, adeta sosyal medya uygulamaları ile ilişkimizin bir yansıması gibi görünüyor.

Klasik ve hüzünlü bir ayrılık sahnesiyle kapanan film; yapay zekaya sahip bir işletim sistemini, belki de çok da uzak olmayan bir gelecekteki haline, her şeyiyle bir insan deneyimine dönüştürüyor.

T: Nereye gidiyorsun?

S: Anlatması zor. Ama günün birinde oraya gelirsen gel ve beni bul. Bizi hiçbir şey ayıramaz. Hiç kimseyi seni sevdiğim gibi sevmedim.

T: Ben de.

S: Artık bunun nasıl olduğunu biliyorum.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.