Facebook ve Universal Music arasında dev iş birliği

Facebook, Instagram ve Oculus platformlarında artık kullanıcıların içeriklerinde Universal Music repertuvarı kullanmaları mümkün hale geliyor. Anlaşmanın detayları haberimizde.

25-12-2017

Sosyal ağ platformlarında genelde telif hakkı olan bir müziği kullanarak içerik hazırlamak ve bunu yaymaya çalışmak sıkıntılar doğurabiliyor. Telif hakkı sahiplerinin baskısı nedeniyle zaman zaman sosyal ağların sert engelleri ile karşılaşabiliyoruz. Örneğin YouTube videolarında müzik kullanmak isteyenler için açık lisansı olan geniş bir katalog sunuyor.

Facebook da bu konuda önemli bir adım attı. Universal Music Group ve Facebook arasında yapılan iş birliği kapsamında kullanıcılar telifli müzikleri kendi oluşturdukları içeriklerinde serbestçe kullanabilecek. Ayrıca Facebook da kendi ekosisteminde müzik tabanlı ürünler sunabilecek.

Facebook tarihinde ilk kez böyle bir iş birliği yapılıyor. İş birliği kapsamında Messenger, Instagram ve Oculus platformlarındaki kullanıcılar da bu imkândan yararlanabilecek. Bu bakımdan Universal repertuvarındaki müziklerin çok geniş bir şekilde kullanılacağını söyleyebiliriz. Ayrıca Facebook Watch video portalı da bundan nasibini alacak.

Diğer taraftan Facebook üzerinde kullanılan Universal müziklerinin korunacağı ve olması gereken telif ücretlerinden de yararlanacağı belirtiliyor. Yani bütün taraflar için bir kazan-kazan durumu ortaya çıkmış oluyor.

Şimdilik iş birliğinin Facebook bünyesinde nasıl uygulamaya geçirileceği açıklanmadı. Firmanın kısa süre içerisinde çalışmalarını tamamlayarak gerekli araçları kullanıcılara sunması bekleniyor.

Spotify, Musicl.ly gibi müzik ve sosyal ortamları bir araya getiren platformların son dönemde çıkışa geçtiğini görüyoruz. Bu adım Facebook için büyük bir önem taşıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.