iPhone 7 serisi karşınızda

Apple’ın her yıl sonbahar aylarında düzenlediği tanıtım lansmanı sona erdi ve beklendiği gibi iPhone 7 serisi sahneye çıktı.

08-09-2016

Merakla beklenen Apple’ın geleneksel sonbahar lansmanı sona erdi ve beklenen ürünler bir bir sahneye çıkmaya başladı. Firmanın akıllı telefon pazarındaki en büyük silahı iPhone da sahneye çıkan ürünler arasındaydı.

Aslında tasarım ve donanım açısından büyük değişiklikler beklenmiyordu ancak firma açısından çok önemli bir değişiklik var ki o da standart kulaklık girişinin kaldırılması. Biz bunu geçen yılın LeEco akıllı telefonlarında görmüştük ve 3.5mm giriş yerine USB Tip-C üzerinden kulaklık bağlanıyordu. Intel gibi önemli üreticilerin desteklediği yeni trend, özellikle ses kalitesinin arttırılması açısından önemli. Apple da artık bu trende geçiş yapmış oldu. Bundan böyle yeni iPhone serilerinde 3.5mm kulaklık girişi göremeyeceğiz.

Tasarım tarafında iPhone 6 ile başlayan modern çizgileri görebiliyoruz. Farklı olarak arka kısımdaki anten bantlarının yerleşimi değişmiş ve alt-üst kenarlara yaklaşmış. Bunun haricinde daha sağlam 7000 serisi alüminyum arka gövde ve 2.5D ekran kavisi yine yerini koruyor. iPhone 7 Plus modelinde ise artık çift kamera var.

Diğer taraftan Home butonu da değişim geçiriyor ve artık dokunmatik oluyor. Eskisi gibi mekanik değil dijital bir tuş karşımızda. Tek veya çift dokunuş yanında baskı hassasiyeti de algılayabilen yeni tuş, haliyle yeni bir alışkanlık sunacak. Ayrıca IP67 sertifikası ile 1 metreye kadar su altında kalmaya da dayanıklı hale gelmiş.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da daha güçlü bir A serisi yonga seti görüyoruz. Apple A10 Fusion yonga seti, artık 4 çekirdekli. 16nm sürecinin verdiği avantaj ile hızları biraz daha arttırılmış. Firma önceki nesle göre yüzde 40’a kadar performans artışı vadediyor. Performansı takip eden yenilikçi bir teknoloji ise, iş yüküne göre çekirdekleri devreye sokuyor veya hızını ayarlıyor. Böylece en iyi enerji verimliliği yakalanıyor.

RAM tarafında yine 2GB LPDDR4 bellek söz konusu. Bu yıl 3GB olması bekleniyordu ancak herhangi bir değişiklik yok. Plus versiyonunda ise 3GB LPDDR4 RAM bellek yer alıyor. Böylece daha hızlı ve akıcı bir sistem elde ediliyor.

iPhone 7 modelinin 4.7 inçlik boyutu bozmayan firma, 1334×750 piksel çözünürlüğü de korumuş. Ekran parlaklığı yüzde 25 arttırılmış ve dış ortamlarda daha iyi bir görüntü imkanı sağlanmış. iPhone 7 Plus modelinde ise 5.5 inçlik Full HD ekran çözünürlüğü yer alıyor. 3D Touch özelliği yine devam ediyor.

Yine bir ilk olarak iPhone 7 serisinde artık stereo hoparlör karşımıza çıkıyor. Ses çıkış kalitesi arttırılırken, Lightning üzerinden bağlanan bir kulaklık ve 3.5mm jak dönüştürücü de kutuya dahil ediliyor. Ayrıca yenilikçi kablosuz AirPods kulaklık da Apple mağazalarında satışa sunulacak.

iPhone 7 kamerası geçen yılın 12MP çözünürlüğünü koruyor ancak bu yıl OIS desteği geliyor. Bugüne kadar sadece Plus versiyonunda yer alan OIS desteği ile artık sarsıntıların etkisi en aza indiriliyor ve daha kaliteli fotoğraflar ortaya çıkıyor. Faz algılamalı otomatik odaklama ve piksellere dayalı otomatik odaklama kamerayı destekliyor. F.1/8 aralıklı diyafram ile yüzde 50 daha fazla ışık elde ediliyor. 6 katmanlı lens ise görüntü kalitesini arttırıyor.

Apple’ın özel olarak geliştirdiği sinyal işlemcisi ise derin öğrenmeden tutun renk doygunluğu ve yüz tanıma gibi pek çok işlemi sadece 25 milisaniyede yerine getiriyor ve fotoğrafları ekrana yansıtıyor.

Video tarafında da yeni bir sabitleme teknolojisi kullanan firma, ayrıca geliştiricilere sabit görüntü yakalama imkanı da veriyor. Ayrıca daha geniş renk yelpazesi ve RAW dosya desteği de bulunuyor. Yine bir ilk olarak çift tonlu ve 4 LED’li yeni bir flaş bizi bekliyor.

iPhone 7 Plus modelinde ise çift 12MP çözünürlüğünde kamera görüyoruz. Daha geniş açılarda fotoğraf çekmeyi sağlayan çift sensör ayrıca çekim kalitesini de yükseltiyor. Ayrıca 2x optik yakınlaştırma da dikkat çeken diğer bir unsur.

Akıllı telefon pazarında örneğini çok az gördüğümüz bu teknoloji ile, yakınlaştırma esnasında kalite kaybı yaşanmıyor. Yazılımsal yakınlaştırma ise 8x ölçüsünde. Toplamda 10x yakınlaştırma elde ediliyor. Yine çift sensör ile derinlik elde edilebiliyor. Hem çekim esnasında otomatik olarak nesnelerin derinliği algılanabiliyor hem de çekimden sonra serbest odak noktası seçilebiliyor.

Ön kamera da iyileştirmeden nasibini almış ve 7MP çözünürlüğe yükselmiş.

Apple yeni serisinde daha güçlü bir batarya kullandığını belirtiyor ve şimdiye kadar ki en uzun kullanım süresi sunan cihazlar ortaya çıkıyor. Örneğin iPhone 7 Plus modeli 6S Plus modeline göre 1 saat daha fazla konuşma süresi sunuyor. Ayrıca 450Mbps indirme hızlarına ulaşan yeni bir LTE modem de bizi bekliyor.

Kapasite konusunda da değişiklikler var. Artık en düşük kapasite 32GB. 128GB ve 256GB seçenekleri de mevcut. iPhone 6S serisinde de kapasiteler 32GB ve 128GB olarak değiştiriliyor. iPhone 7 için başlangıç fiyatı 649$. iPhone 7 Plus için ise 769$. Ülkemiz için fiyatların uçacağını söylemeye gerek yok. Ön siparişler 9 Eylül itibariyle başlıyor. 16 Eylül’de ise ilk dalga ülkelerde satışa sunulacak. AirPod ise Ekim ayında 159$ seviyesinden piyasaya sürülecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.