JPEG Resim Formatı İçin Değişikliğe Gidiliyor

Büyük teknoloji devleri Mozilla ve Facebook, fazlasıyla eskiyen JPEG görsel formatını iyileştirmek ve yenilemek adına bir çalışma başlattı.

 

Eskiyen JPEG formatı, şimdinin şartlarında tabiki yetersiz kalıyor… Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde edebilmek için çok yüksek boyutlu bant genişliği büyük önem arz ediyor. Bahsedilen ortaklık ise, Mozilla’nın hali hazırda mevcut olan Mozjpeg yazılımının üzerinde geliştirilecek. Bu yeni jpeg encoder’ı aracılığıyla Mozilla şimdilerde Jpeg görsellerini, kalitede sıkıntı yaşamaksızın yüzde 5 daha küçük boyutlarda oluşturablmekte… Haberin ana teması ise ortaklık hususu… Facebook ve Mozilla güçlerini birleştirerek şimdi elde ettikleri bu oranı daha da yükseltmeyi hedefliyorlar.

Bilindiği gibi, Facebook’un her gün milyarlarca fotoğrafı depolamak zorunda olması, bu fotoğrafların boyutunda yüzde 5-10 arasında küçülme halinde, donanım maliyetlerinden büyük tasarruf edebileceği anlamını taşıyor. Bu yüzden bu ayrıntı önem taşıyor..

Mozilla’nın bu girişiminin yanında, Microsoft ve Google cephesinde de görsellerin boyutlarını küçültmek için çalışmalarda bulunduğu konusu şu sıralar gündemde…. Google şimdiden Webp formatını yayına almış gibi görünüyor. Microsoft da JPEG XR formatı üzerindeki önemli çalışmalarını devam ettiriyor. İlerleyen süreç, çalışmaların ne kalitede ilerlediğini bizlere gösterecek…

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.