Kripto para borsasındaki fiyat hatası 20 trilyon dolarlık Bitcoin alımına neden oldu

Japonya’da lisanslı olarak faaliyet gösteren 16 kripto para borsasından biri olan Zaif’te meydana gelen hata kullanıcıların ücretsiz bir şekilde kripto para satın almasına izin verdi.

22-02-2018

Geçtiğimiz ay Tokyo merkezli kripto para borsası Coincheck’in siber saldırıya uğraması ve 500 milyon doların üstünde yatırımın bir anda uçup gitmesinin ardından Japon borsaları siber güvenlik ve sistem açıkları konusuna yoğunlaşmış durumda. Bu konuda çalışmalarını sürdüren ve Japon hükümetine kayıtlı olarak faaliyet yürüten 16 borsadan biri olan Zaif ise geçtiğimiz günlerde sistemsel bir sorun yaşayarak kullanıcıları tedirgin etti. 16 Şubat tarihinde sadece 18 dakikalığına yaşanan sorun borsada yer alan kripto paraların 0 Japon yeni karşılığında satın alınmasına olanak sağladı.

20 trilyon dolarlık Bitcoin aldı

Tech Bureau şirketi tarafından işletilen borsa konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, fiyat hesaplama sisteminde bir sorun yaşandığını ve fiyatların kısa bir süreliğine 0 yen olarak görüldüğünü ifade etti. Ayrıca borsanın açıklamasına göre bu hatayı fark eden 7 kullanıcı ücret ödemeksizin kripto para satın almaya çalıştı. Borsa kullanıcılar hangi kripto para birimlerini almaya çalıştığı ile ilgili bir bilgi paylaşmadı ancak Asahi Shimbun gazetesinin raporuna göre kullanıcılardan biri hatayı fark edip yaklaşık 20 trilyon dolar değerinde Bitcoin satın aldı. Kullanıcı daha sonra satın aldığı Bitcoin’leri nakde çevirmeye çalıştı ancak o borsa buna izin vermedi.

Tabi Bitcoin’in toplam ticaret hacminin 180 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda borsanın 20 trilyon dolarlık Bitcoin alımına nasıl izin verdiği de merak konusu ancak Zaif bu konuda herhangi bir açıklama yapmış.

Hatadan yararlanıp ücret ödemeden kripto para ticareti yapmaya çalışan kullanıcıların işlemlerini iptal ettiğini açıklayan Zaif, aksaklıktan dolayı kullanıcılardan özür dilerken sistemdeki bu hatanın müşterileri etkilemediğinin de altını çizdi. Söz konusu hata kullanıcıları tedirgin etse de daha önce de farklı borsalarda benzer hataların yaşandığına şahit olmuştuk. Müşterilere web sitesi üzerinden kripto para satışı yapan Overstock’ta geçtiğimiz ay meydana gelen hata sonucunda Bitcoin ve Bitcoin Cash kısa bir süreliğine aynı fiyattan satışa sunulmuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.