Mediatek Helio X30’un özellikleri belli oldu

Mediatek’in yeni işlemcisi Helio X30’un özellikleri, piyasalara çıkmadan önce sızdırıldı.

MediatekHelio X30

Mediatek’in yeni işlemcisi Helio X30’un çıkartılacağı, Helio X10’un çıkışından kısa bir süre sonra açıklanmış ve kesinleştirilmişti. İşlemcinin 2015 senesinin bitiminden önce çıkmayacağını bildiren yetkililer, bu işlemcinin üretiminin şimdiden tamamlanmış olmasıyla birlikte işlemcinin özelliklerinin sızmasını engelleyemediler. Dünyanın ilk 10 çekirdekli işlemcisi olan Helio X20’nin tanıtılmış olmasından sonra özellikleri sızan Helio X30’un, önceki modellerine göre çok daha iyi olacağı belli oldu.

Bildiğiniz gibi Helio X10 orta seviye cihazlarda kullanılması için üretilmişti. Bu nedenle özellikleri bakımından çok iyi sayılamayan Helio X10’un yerini, X20 ve X30 alacak. Helio X30’un sızdırılan özelliklerine göre işlemci, bir önceki modeli olan X20 ile benzer dizi dizaynına sahip olacak. Önceki modelinden farklı olarak yeni işlemci çekirdeklerine sahip olacak olan Helio X30, 2.5GHz quad Cortex A72 çekirdeğe, 2.0 GHz dual Cortex A72 çekirdeğe, 1.5GHz dual Cortex A53 çekirdeğe ve son olarak 1.0GHz dual Cortex A35 çekirdeğe sahip olacak. Böylece toplamda 10 çekirdeği bulunacak, aynı kendinden önceki modeli olan Helio X20 gibi.

Son zamanlarda işlemci üreticilerinin kendi işlemcilerinin çekirdek sayısında azalmaya gittiğini görüyoruz. Örneğin Qualcomm, Snapdragon 810’da kullandığı 8 çekirdekli işlemciyi Snapdragon 820’de yarıya indirerek 4 çekirdekli işlemci kullanmaya karar verdi. Aynı şekilde Apple’ın işlemcisi olan A9X de sadece 2 çekirdeğe sahip. Helio X20 ile çekirdek saysını 10’a yükseltmiş olan Mediatek’in bu sayıyı bir süre koruyacağını anlıyoruz ancak bunun ne kadar mantıklı bir hamle olup olmadığını işlemci piyasaya sürüldüğü zaman anlayabileceğiz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.