NASA’nın Sesten Hızlı Uçağı

NASA sesten hızlı (süpersonik) yolcu uçağı geliştirme çalışmalarına başladı. Diğer süpersonik uçaklardan farkı, bu uçaklarla hem hızlı hem de sessiz seyahat etmek mümkün olacak.

NASA’nın “Yeni Havacılık Ufukları” projesi kapsamında 2017 mali bütçesinde sesten hızlı “X” tipi uçaklar yer alacak. NASA bu uçağın yapımı için Amerikan Savunma Sanayi devlerinden Lockheed Martin ile işbirliği yapacak. Hazırlanan ilk dizaynın ismi “QueSST”

20 milyon dolarlık bütçe ile 17 ay gibi bir sürede uçağın yapımı tamamlanacağı söyleniyor.

Untitled-2

Fransa’da,  25 Temmuz 2000’de Dünya’nın sesten hızlı ilk uçağı olan Concorde jeti havalandıktan 2 dakika sonra yanmaya başlamıştı. Concorde uçaklarının güvenilirliği az, maliyeti yüksek ve yolcu kapasitesi az olduğu için üretimden kaldırılmıştır.

NASA’nın süpersonik uçaklarının motorları, çevreci ve sessiz olacak. Amaç uçuş sırasında patlama sesi oluşturmayan sessiz motorlar üretmek. Bu uçaklar saatte 2 bin 400 km/saat hız yapabilecek. Örneğin İstanbul-New York arası üç saat gibi bir sürede aşılabilecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.