Netflix, Puhu TV gibi dijital servislere RTÜK denetimi resmiyet kazandı

Netflix, Puhu TV, BluTV gibi dijital medya yayıncılarına RTÜK’ün müdahale edebilmesine imkân tanıyan torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

28-03-2018

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet üzerinden yayın yapan kuruluşları denetleyebilme yetkisini içeren torba yasa resmiyet kazandı. Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan kararla beraber Netflix, BluTV ve Puhu TV gibi servisler artık RTÜK’ün denetimi altına girecek.

Torba yasanın 73. maddesine göre internet üzerinden düzenli yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının tıpkı diğer televizyon ve radyo yayıncıları gibi RTÜK’ten lisans almaları gerekecek. İnternet yayıncılarının denetlenmesine ilişkin esas ve usulleri ise maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 6 ay içinde RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ortak çıkartılacak yönetmelikle düzenlenecek.

RTÜK; Youtube, Twitter ve Facebook gibi görsel içeriği paylaşan ancak yayıncı konumunda bulunmayan servisleri denetlemeyecek. Konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda bir açıklama yapan RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy,”“Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz. Yani internet ortamında yayıncılık faaliyeti yapanları denetleyeceğiz. Onların dışında YouTube, Twitter, Facebook ve benzeri, görsel içeriği paylaşan ve fakat yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK’ün herhangi bir denetimi söz konusu değildir.” sözlerini kullanmıştı.

Ayırca yasanın dün gece TBMM’de yapılan görüşmeleri sırasında AKP’nin verdiği bir değişiklik önergesiyle beraber bireysel iletişim amacıyla görsel içerik paylaşmanın maddenin kapsamı dahilinde olmadığı konusu daha açık bir dille düzenlendi.

AKP hükümeti düzenlemenin internet üzerinden yapılan yayınların denetlenememesi ve elde edilen gelirlerin vergilendirilememesi nedeniyle gerekli olduğunu söylüyor. Muhalefet partileri ise TBMM toplantısı sırasında kararın bir sansür uygulaması olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü Bülent Tezcan,”Getirilmek istenen sistem RTÜK kanalıyla lisans vermemek suretiyle yayıncılığı engellemek. Dijital çağda yaşıyoruz. İnternete getirilen bu sansür bir dijital sansürdür.” sözlerini kullandı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.