Samsung Galaxy S8 serisi karşınızda

Samsung’un uzun süredir gündemde olan yeni amiral gemi serisi Galaxy S8 nihayet resmiyet kazandı. Üzerinde büyük emeklerin harcandığı model bakalım karşılığını verebilecek mi?

30-03-2017

Geçen yıl Galaxy Note 7 modelindeki batarya problemi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Samsung, sadece Galaxy S7 serisiyle yetinmek zorunda kalmıştı. Önemli maddi kayıplar yaşayan firma taze bir başlangıç yapmak adına tüm ağırlığını Galaxy S8 serisine verdi. Yeni seri sahibini utandırmayacak gibi görünüyor.

İlk olarak Samsung’un artık düz ekran tasarımdan tamamen vazgeçtiğini ve amiral gemi modellerinde kavisli ekranı standart hale getirdiğini belirtmek gerek. Tasarım aşamaları da bunu temel alarak ilerliyor. Galaxy S8 için şimdiye kadar geliştirilmiş en iyi kavisli ekranlı akıllı telefon diyebiliriz.

Bu yıl radikal değişikliklere giden Samsung ilk kez amiral gemi modellerinden ikonik Home butonunu kaldırdı. Zamanında Apple ile davalık olmasına da sebep olan dörtgen fonksiyon butonu artık tamamen kaldırıldı. Bu sayede agresif bir ön panel tasarımına imkan doğdu. Üst ve alt kenarların inceltilmesi ile birlikte şimdiye kadar geliştirilen en ince çerçeveli Samsung akıllı telefonu karşımıza çıktı. 5.8 inç olmasına karşın Galaxy S8 ile 5.5 inçlik Galaxy S7 Edge modelinin boyutları hemen hemen aynı. Samsung bu tasarımı Infinity Display olarak adlandırıyor.

Metal çerçeve üzerine cam kaplama tasarımını seçen Samsung, Home butonunda yer alan entegre parmak izi okuyucusunu arka kısma almış. Her iki cam kaplamanın da Gorilla Glass 5 ile korunduğunu belirtelim. Arka kısımda ayrıca kamera yerleşimi ve Samsung logosu yer alıyor. Ön kısımda herhangi bir logoya yer verilmemiş. Ayrıca kenar kısımda sonra değineceğimiz Bixby sanal asistan için atanmış bir tuş yer alıyor. Bu, Samsung telefonları için bir ilk.

Ekran çözünürlüğü konusunda da değişiklik yapan Samsung ne 2K ne de 4K diyebileceğimiz bir ölçüye yer vermiş. Kavisli kısımları da hesaba katan firma 2960×1440 piksel çözünürlüğü benimsemiş. Böylece kullanıcıya yansıyan alan yine 2560×1440 piksel çözünürlükte kalmış.

Ekran boyutu Galaxy S8 için 5.8 inç iken Galaxy S8 Plus için 6.2 inç. Bunun 0.1 inç civarı kavislere gittiği için görünen boyut 5.7 inç ve 6.1 inç şeklinde oluyor. Sanal menü tuşları da hesaba katılarak 18.5:9 görüntü oranı elde edilmiş. Ekran yine Super AMOLED teknolojisini kullanıyor.

Samsung her ikisi de kendi tesislerinde üretilen Snapdragon 835 ve Exynos 8895 yonga setlerini kullanıyor. Her iki yonga seti de 4 adet özelleştirilmiş 64-bitlik performans odaklı çekirdek kullanırken farklı olarak Snapdragon 835 yonga seti enerji tasarrufu odaklı çekirdeklerini de özelleştirmiş. Samsung ise tercihini 4 adet Cortex-A53 yonga setinden yana kullanmış.

Her iki yonga setinin de 10nm üretim geometrisine sahip olması şimdiye kadar tasarlanan en verimli yongalar olmasını sağlıyor. Benchmark tarafında ise Snapdragon 835 yonga seti 180-190 bin puan arasında gezinirken Exynos 8895 ise 200 bin civarını zorluyor. Yeni en güçlü mobil işlemciler şu anda bu ikisi.

Geçen yılki 4GB LPDDR4 RAM geleneğini devam ettiren Samsung, önemli optimizasyonlarla bellek verimliliğini arttırmış. UFS 2.1 standardında 150MB/s yazma hızlarına ulaşan 64GB bellek yer alıyor.

Galaxy Note 7 ile tadına tam olarak bakamadığımız Iris tarama sensörü bu modelde de yerini almış. Sensör Iris tabakasını tarayarak parmak izi yanında ikinci bir biyometrik güvenlik sağlıyor. Üçüncü taraf uygulamaların da desteğiyle Iris tarama geniş bir uygulama yelpazesine sahip olabilecek.

Samsung kamera konusunda geçen yıla bağımlı kalmayı tercih etmiş. 12MP çözünürlüğündeki arka kamera f.1/7 aralığında ve Dual Pixel ile çok daha hızlı otomatik odaklama yapılabiliyor. Ön kamera ise 8MP çözünürlüğünde ve yüz tanıma özelliğine sahip. Yani iddia edildiği gibi ne çift kamera dizilimi ne de özel bir Sony sensöre yer verilmiş.

Batarya tarafında yine geçen yıla göre gözle görülür bir gelişme yok. Galaxy S8 modelinde 3000mAh kapasiteli, Galaxy S8 Plus modelinde ise 3500mAh kapasiteli bir batarya kullanılmış. Boyutlar büyümesine rağmen kasanın kompakt olarak kalabilmesi için kapasiteden taviz verilmiş. Elbette Samsung çeşitli optimizasyonlar ile kullanım süresini arttırıyor.

Yazılım tarafında Samsung, Android 7.0 işletim sistemi üzerinde kendi arayüzünü şekillendirmiş. Oldukça sade bir arayüz kullanan firma sanal menü tuşlarını titreşimli geri bildirim ile donatmış. Böylece kapasitif tuşlara alışmış kullanıcılar için de iyi bir deneyim sunmuş.

Samsung’un yeni sanal asistanı Bixby kendisine atanmış bir tuş verilecek kadar önemli ancak şimdilik fonksiyonları çok sınırlı. Benzer sanal asistanlar gibi sesli komutları alarak belirli fonksiyonları çalıştırıyor ve fotoğraflardaki metinleri gerçek zamanlı olarak tercüme edebiliyor. Önümüzdeki dönemde ekrana dokunarak yapabileceğimiz her şeyi Bixby ile sesli olarak yerine getirebileceğiz ancak bunun için biraz beklemek gerekiyor.

Galaxy S8 serisi hem kablolu hem de kablosuz olarak hızlı şarj destekliyor. Kablosuz şarj teknolojisi WPC ve PMA destekliyor. WiFi AC teknolojisi yanında 100Mbps bağlantı hızlarına ve 300 metre kapsama alanına ulaşabilen Bluetooth 5.0 teknolojisi de ilk kez Galaxy S8 serisinde yerini almış.

GPS, Galileo, Beidou, GLONASS konumlama sistemlerine destek sunan Galaxy S8 serisi Cat. 16 LTE modem ile 1Gbps hızlarına ulaşabiliyor. Bağlantı noktası USB Tip-C iken hoparlör ise mono olarak belirlenmiş.

2017’nin en önemli amiral gemisi akıllı telefonlarından biri olan Galaxy S8 hakkında en çok merak edilen konulardan biri de Türkiye’de nasıl bir fiyat politikasıyla tüketicilere sunulacağıydı. İstanbul lansmanında Galaxy S8 ve S8+ modellerinin Türkiye için geçerli fiyat etiketleri de açıklandı.

Samsung tarafından Galaxy S8 için tavsiye edilen son kullanıcı fiyatı 4.399 TL olarak belirlenmiş durumda. Daha büyük varyant olan Galaxy S8+ modeli ise ülkemizde 4.999 TL fiyatla satın alınabilecek. Akıllı telefonların 21 Nisan tarihinde dünya genelinde satışa sunulması bekleniyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.