Samsung Gear VR ülkemizde satışa sunuldu

Sanal gerçeklik gözlüklerine ilgi duyanların giderek arttığı günümüzde firmalar da bu ilgiyi değerlendirmeye çalışıyor. Samsung Gear VR gözlüğü ülkemizde de satışa çıktı.

samsung-gear-vr
Samsung’un konusunun uzmanı Oculus firması ile işbirliği yaparak sanal gerçeklik alanına ilk adımını attığı Gear VR gözlüğünün ikinci nesli ülkemizde de satışa çıkmış durumda. Peki Samsung Gear VR nedir ve bize neler sunuyor?

Samsung Gear VR nedir? Ne işe yarar?

Öncelikle Samsung Gear VR gözlüğünün bir aksesuar konseptinde olduğunu belirtelim. Yani akıllı telefonunuz olmadan bir işe yaramıyor. Tüm içerikler akıllı telefonunuzda oynatılıyor. Kontroller ise gözlük üzerinden sağlanıyor.

İlk nesil Gear VR modeli Galaxy Note 4 için geliştirilmişti. İkinci nesil Gear VR ise Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus ve Galaxy Note 5 modelleri ile uyumlu. Bu telefonların 2560×1440 piksel çözünürlükteki ekranı gözlüğe takılınca ikiye bölünüyor ve ortaya 720p çözünürlüğünde iki ekran çıkıyor.

Gear VR Innovator’s Edition olarak da bilinen yeni Gear VR modelinin ön kapağı çıkarılarak telefon buraya yerleştiriliyor ve sanal gerçeklik tecrübesi de bu noktadan itibaren başlıyor.

Samsung Gear VR neler sunuyor?

Google CardBoard gibi 10$ seviyesinde örnekler varken Gear VR neden pahalı diye sorabilirsiniz. Oculus ile ortaklığın bunda büyük payı varken, tasarım ve malzeme kalitesi de fiyatı belirleyici unsur oluyor. Ayrıca gözlükte dokunmatik panel, yakınlaştırma tekerleği, ses butonları, jiroskop, akselerometre, buğu önleyici fan ve ışık sensörü bulunuyor. Samsung gözlüğünü kontrol açısından oldukça zengin tutmuş. Ayrıca harici microUSB portu ile akıllı telefonunuzu da şarj edebiliyorsunuz.

Samsung Gear VR ne tür içerikler barındırıyor?

Gear VR cihazının uyumlu olduğu akıllı telefonlarda Oculus uygulaması bulunuyor ve buradan Oculus’un sağladığı arayüze ulaşılıyor. Arayüzde çeşitli ön yüklü uygulamalar ve bir de uygulama mağazası bulunuyor.

Samsung Gear VR için pek çok oyun ve uygulama geliştirildi. Bunların çoğunda Oculus imzası var. Herobound: First Steps, Temple Run VR, Ikarus gibi oyunların yanında Netflix, Oculus 360 Tours gibi uygulamalar yer alıyor. Bunların hepsine Oculus uygulaması üzerinden erişebiliyorsunuz.

Samsung Gear VR gözlüğünde neler eksik?

Samsung Gear VR için bir kuş sütü eksik diyemeyeceğiz. İlk olarak sanal gerçekliğin yoğun olarak yaşanması için 2K çözünürlükler bile yeterli görünmüyor ve kullanıcıların pikselleri saydığı çok oluyor. 4K ekranlar ile birlikte sanal gerçeklik konusunda önemli bir adım atılacağı düşünülüyor.

İkinci olarak sanal gerçeklik ile sürekli haşır neşir olmak baş dönmesi ve mide bulantılarına neden olabiliyor. Oculus Rift gözlüğü çeşitli donanım optimizasyonlarıyla bunun önüne geçmeye çalışıyor. Gear VR gibi konseptlerde ise donanım sadece akıllı telefon olduğu için kullanıcıların sanal gerçeklik tecrübesini kısıtlaması gerekiyor.

Son olarak depolama konusunun sıkıntıya yol açacağını belirtelim. Galaxy Note 4 için Gear VR gözlüğünde, Samsung bir demo harici hafıza kartı hediye ediyordu ve pek çok içerik bu kartın içerisinde yer alıyordu. Bu yılın amiral gemi modellerinde harici kart desteği yok. Gear VR içeriklerinin pek çoğu 600-800MB seviyesine ulaşabiliyor. Yoğun bir deneyim yaşamak isterseniz 32GB veya 64GB kapasiteler yeterli olmayabilir. Genelde ilk izlenimler Gear VR ile fotoğrafların telefona kaydedilip izlenebildiği ancak büyük içeriklerin aktarım yoluyla izlenmek istendiğinde çok hızlı internet bağlantısına gerek duyulduğu yönünde. Cihazın ülkemizdeki fiyatı 599TL ve pek çok perakendecide satışa sunuldu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.